Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana Šmartno, Slovenija
+386 31 708 445

Piškotki

Informacije o uporabi spletnih piškotkov

Osnovne informacije

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah, ZEKom-1, je v slovenski pravni red prenesel spremenjeno Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES. Odločbe novega zakona se pričnejo uveljavljati z dnem 15.6.2013 in veljajo za vse spletne strani, ki na kakršen koli način za svoje delovanje uporabljajo spletne piškotke in podobne tehnologije.

V Direktivi je bil spremenjen člen, ki govori o piškotkih in podobnih tehnologijah, s katerimi je mogoče shranjevati informacije ali pridobivati informacije, shranjene na uporabnikovi terminalni opremi (kot je npr. računalnik, mobilna naprava). Uporaba takih tehnologij je po novem mogoča le na podlagi privolitve uporabnika.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega, pa vendar so uporabniki s takimi tehnologijami na splošno zelo slabo seznanjeni, prav tako tudi z orodji, s katerimi je piškotke mogoče upravljati.

Kaj so spletni piškotki?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Analitika spletnih strani

V skladu z ZEKom-1, smernicami IP-RS ter dodatnimi mnenji IP-RS so morda nekateri analitični piškotki za uporabo lastne analitike že bili servirani ob obisku te spletne strani. Pri uporabi analitike tretjih oseb spoštujemo zakonodajo in temu primerno vaše podatke anonimiziramo tako, da jih ni mogoče uporabiti v druge namene kot za našo lastno analitiko obiskanosti spletnih strani.

Seznam spletnih piškotkov spletne strani studiop.si

Tudi spletna stran studiop.si, na kateri se nahajate, za svoje delovanje uporablja spletne piškotke. V nadaljevanju sledi seznam vseh spletnih piškotkov, ki jih spletna stran uporablja ter obrazložitev njihovega namena. Navedene so tudi morebitne tretje osebe, ki preko spletne strani studiop.si lahko servirajo piškotke.

Piškotek Življenjska doba Namen piškotka Upravljalec piškotka
CMSSESSID* Seja Nujni piškotki za vodenje seje uporabnika v sklopu spletne strani Studio P (1st party)
_pk_id* 2 leti Analitični piškotek za lastno statistiko obiskanosti. Uporabljamo prvoosebne piškotke, ki nam omogočajo hranjenje podatkov kot so število obiskov, izvor ter ID obiskovalca. Prvoosebni piškotki zagotavljajo največjo zasebnost, saj do njih nimajo dostopa tretje osebe. Studio P(1st party)
_pk_ses* 30 minut Analitični piškotek za vodenje seje trenutnega uporabnika. Studio P(1st party)

Zbiranje spletne analitike

Zbiranje anonimne spletne analitike je za naše spletne strani pomembna, saj nam omogoča lažji vpogled v obiskanost in gibanje uporabnikov po spletnih straneh, kar nam dalje omogoča boljše poslovne odločitve ter prilagoditve naših vsebin in programa.
Spletno analitiko uporabljamo zgolj za namen izboljšanja nudenja naših storitev, ne hranimo nobenih osebnih podatkov, prav tako pa podatkov ne posredujemo tretjim osebam.
V kolikor ne želite biti vključeni v naša statistična poročila, se lahko odjavite na tej povezavi.

Dodatni spletni piškotek je “sxc_consent” (1st party) katerega namen je hranjenje podatkov o uporabnikovi odločitvi glede uporabe spletnih piškotkov in ga postavi spletna stran, na kateri se nahajate.

Onemogočanje piškotkov

Za informacije o izbrisu piškotkov na vaši napravi izberite brskalnik, ki ga uporabljate: